1. Home
  2. Qarku i Gjirokastrës
  3. Bashkia Dropull
  4. Punimi i kostumit...
Punimi i kostumit popullor të Dropullit
  1. Home
  2. Qarku i Gjirokastrës
  3. Bashkia Dropull
  4. Punimi i kostumit...
Punimi i kostumit popullor të Dropullit

Kostumi popullor i vajzave dhe grave dropullite eshte realizuar gjithmonë në mënyrë artizanale.

Pjesët përbërëse të këtij kostumin janë: këmisha (ruti), fustani, brostela, limaria, mëngët e shkurtra, jeleku, shalli, përparësja, leshi dhe brezi i artë, patunat, kaltuniat, poçet (tsarouchia) dhe kounturet. Në shiritin e kokës ishte kapela dhe monetra.

Ruti është një këmishë e bardhë e endur pambuku me mëngë të gjata të ngushta që ngjitet në kyçet e dorës dhe qafës.

Bibizari është pëlhura mëndafshi nga e cila është bërë veshja e nusërisë.

Skedari vishet përpara dhe mbyllet në pjesën e prapme të qafës dhe ka tre tufa të tendosura me birbili dhe qindarka në buzë.

Shami është fustani i bardhë pambuku i veshur mbi këmishë dhe ka qëndisje. Mëngët e shkurtra fiksohen me plisa në shall dhe dikur ishin prej mëndafshi, ndërsa më vonë me dantella. Mëngët janë mëngët shtesë, poshtë mëngëve të shkurtra, të bëra prej kadifeje me ngjyrë dhe të qëndisura.

Jeleku është bust, pa mëngë dhe vishet mbi brostelë (qafë) dhe dyshe (sigouni veror). Veshja e përditshme quhet dilino, ndërsa ajo festive është  zakonisht  material kadife në ngjyrë vjollcë. Ajo është e qëndisur me kordon dhe motive të tjera.

Sita ose sagiaki është fustani i jashtëm prej leshi pa mëngë, i gjatë dhe i qëndisur. Përparësja është material leshi e thurur me qëndisje. Rripi i leshtë është për kostumin e përditshëm ndërsa ai i artë për atë festiv.

Patunat janë çorape të vogla të bardha, pambuku, të thurura me lule në taban dhe në pjesën e përparme dhe mbaheshin në ambiente të mbyllura pa këpucë. Çorapet shkojnë deri te gjunjët dhe zakonisht thuren me ngjyra të ndryshme.

Dropullitet i bënin flokët në dy gërsheta që binin mbi shpinë dhe i zbukuronin me fjongo shumëngjyrëshe. Më pas vendosin kapelën dhe krehrin sipër. Kapela është fesi i kuq, i cili është i qëndisur ku varet një qindarkë. Në ballë ka një thek të gjatë që arrinin deri në mes. Krehri është një tas mëndafshi që mbulon kapakun, duke lënë vetëm disa qindarka përpara. Njëra anë i bie krahut, ndërsa tjetra është e përdredhur në majë të kokës duke bërë një kon dhe duke e fiksuar me karfica.

(Në materialin video Kaliroi Dhiamanti, Dervician bashkia Dropull)