1. Home
  2. Qarku i Gjirokastrës
  3. Bashkia Përmet
  4. Punë dore. Azhuri.
Punë dore. Azhuri.
  1. Home
  2. Qarku i Gjirokastrës
  3. Bashkia Përmet
  4. Punë dore. Azhuri.
Punë dore. Azhuri.

Azhuri është një nga punimet bazë të punës së dorës në këtë zonë. Aplikohet kryesisht në copa të holla, të cilat përdoren për shami dhe çarçafë dhe për zbukurimin e anëve të tyre. Ai realizohet në disa faza: faza e parë është heqja e fijeve, të cilat hiqen një nga një me gjilperë. Nga numri i fijeve që hiqen, varet edhe trashësia e azhurit. Pas kësaj punohet me gjilpërë dhe pe, zakonisht në të njëjtën ngjyrë me copën. Fijet e copës grupohen në sasi dhe mënyra të ndryshme, në mënyrë që të realizohen lloje të ndryshme azhuresh. Njihen rreth 10 lloje azhuresh si p.sh. azhur piramidë, azhur zig-zag, azhur zinxhir etj.

(Në materialin video Margarita Çati, Gjirokastër)